top of page

עקירת שן ושימור מכתשית

כאשר נאלצים לעקור שן עקב תהליך עששת (ריקבון) נרחב או עקב מחלת חניכיים או כל סיבה אחרת , נותר בלסת חלל שהכיל בתוכו את שורש השן. לחלל ישנה צורת בור או מכתש קטן הנקרא מכתשית. במקרים רבים רצוי להשתיל חלקיקי עצם לתוך מכתשית העקירה, אשר שומרים על נפח העצם ומאפשרים קליטה יעילה של השתל.

שאלות נפוצות
מקרה לדגמא

שאלות נפוצות

מה נעשה בפרוצדורה ל״שימור מכתשית״?

נהוג למלא את המכתשית בתחליפי עצם וחומרי גדילה מיד בתום העקירה.  הוכח שמילוי המכתשית בעצם וסגירתה ע״י רקמת חניכיים או ממברנות (כיסויים סינתטיים או מן החי) מסייעים לשמור על ממדי המכתשית,   ומשפרים לאין ערוך את התוצאה האסתטית. פעולה זו המכונה ״שימור מכתשית״ מעלה גם את איכות וכמות העצם הנבנית. כך שאם במקום השן שנעקרה, הקלינאי מתכנן להתקין כתר נתמך שתל, הרי שסיכויי הקליטה של השתל והופעתו האסתטית של הכתר ישתפרו. 
שימור המכתשית הינה פעולה חיונית גם במקרים שבהם לא יושתל שתל, אלא יותקן גשר נתמך השיניים השכנות הכולל חלק ביניים דמוי כתר. כך, תפקוד הגשר והופעתו האסתטית יועצמו.

האם תמיד נבצע ״שימור מכתשית״ מיד לאחר עקירה?

בחלק מהמקרים ניתן לדלג על שלב ״שימור המכתשית״ ולהשתיל שתל מייד בתוך המכתשית. גם במקרה זה נזדקק להוספת תחליפי עצם אשר יונחו מסביב לשתל וימלאו את המרווח, הנוצר  בין השתל הצר לבין קירות המכתשית שמסביבו. ישנם מקרים בהם יתאפשר לחבר כתר אל השתל המיידי (תהליכים  הנקראים  ״השתלה מיידית״ ו״העמסה מיידית״).

מתי נעדיף שימור מכתשית לצורך שתל עתידי על פני שתל מיידי?

שימור מכתשית  נחשב הליך טיפולי שמרני ובטוח יותר, בעיקר כאשר השן העקורה היתה מעורבת בדלקת כרונית נרחבת שפגעה בשלמות קירות המכתשית.  שימור המכתשית יחזיר את שלמות קירות המכתשית ויעלה את הסיכוי לקבלת עצם בכמות ובאיכות הרצויה לצורך השתל העתידי. אולם ישנם מקרים ״טריים״ כגון שבר פתאומי בשן כתוצאה מחבלה, שבהם המכתשית לא ״הספיקה״ להזדהם, וקירותיה לא ניזוקו. אלו מקרים שבהם  ניתן להשתיל את השתל מיד לאחר העקירה , ואפילו לחבר מיידית כתר אל השתל.

מה קורה ביום הראשון (24 שעות) לאחר הניתוח?

בשעתיים הראשונות יש להניח לסירוגין שקית קרח על הפנים, חיצונית לאזור המנותח.
יש לצפות לרוק דמי וטעם דמי.
יש להקפיד לא לשטוף את הפה ולא לירוק (פעולות אלו יגרמו לדימום)

 

מה ניתן לעשות אם יש דימום ניכר מאיזור הניתוח?

יש ללחוץ על האיזור המדמם בעזרת גזה לחה וסטרילית במשך 30 דקות ולידע את הרופא מיד.
אם הדימום אינו חולף לאחר 30 דקות לחיצה, קבע/י תור לעזרה ראשונה.

מה ניתן לאכול/לשתות לאחר הניתוח?

מזון:  יש להתחיל לאכול רק כאשר ההרדמה חולפת, ואז מומלץ מזון רך בטמפרטורת החדר.
שתיה: במהלך 24   שעות הראשונות לאחר הניתוח יש להמנע משתיה חמה (מעל טמפרטורת החדר), בנוסף יש להמנע משתיה חמה, משקאות מוגזים ואלכוהול.
שימוש בקשים עלול לגרום לדימום.

האם אני יכול לצחצח באיזור הניתוח?

אין לצחצח את מקום הניתוח במהלך השבוע הראשון לאחר הניתוח.
צחצוח ושמירה על הגיינה בשאר איזורי הפה יבוצעו באופן לו את/ה רגיל/ה, פרט לאיזור הניתוח, כאש בתום הניקוי יש לשטוף עם תמיסה מסוג: קורסודיל/ תרודנט/דקפינול - פעמיים ביום במשך 60 שניות כל פעם (את השטיפה יש להמשיך 14 ימים לאחר הטיפול).

 

מקרה לדוגמא

תמונה פריאפיקלית של שן 46 ו45 לפני עקירתן
תמונה פריאפיקלית. של איזור שן 46 לאחר עקירתן

הבעיה

המטופל סבל מדלקת חניכיים מתקדמת שפגעה בעצם סביב השיניים האחוריות בלסת תחתונה ונאלצנו לעקרן. לאחר העקירה נותרו שלוש מכתשיות עקירה ריקות אשר נראו בצילום רנטגן (שנעשה מיד עם העקירה) כצללים כהים עמוקים בתוך עצם הלסת (נראית בצילום כלבנה-אפרפרה). היה ברור שמיד לאחר העקירה יתחיל תהליך קריסה של המכתשית ותוותר עצם קטנת מימדים שעלולה לא להספיק להתקנת שתל.

תמונה פריאפיקלית של איזור שן 46 לאחר השתלת עצם לשימור המכתשיות
תמונה פריאפיקלית של איזור שן 46 לאחר שיקום עם שתלים דנטלים וכתרים

הפתרון

קירות המכתשיות נוקו היטב משאריות רקמה דלקתית , ולתוכן הושתלו חלקיקי עצם (מתורם אנושי) עד שפת המכתשיות (תמונה שלישית מלמעלה).
ממברנה סינטתית, ששימשה מגן על החלקיקים מפני זיהום, הונחה ומנעה את התפזרותם בחלל הפה.
כעבור חצי שנה חלקיקי העצם הפכו גוש סולידי מוצק אשר לתוכו הוחדרו שלושה שתלים שהתייצבו מיידית בעצם החזקה.
כעבור שלושה חודשים הורכבו כתרים על השתלים.

 

bottom of page